• Slika1
 • Slika2
 • Slika3
 • Slika4
 • Slika5
 • Slika5
 • Položaj


  Vukovar je smješten u sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske i sjedište je Vukovarsko-srijemske županije. Nalazi se na granici povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Grad leži na važnim prometnim pravcima. Od pamtivijeka je dolinom Dunava kroz vukovarsko područje tekao promet od sjeverozapada prema jugoistoku. Uvođenjem parobroda od sredine 19. stoljeća, a danas dolaskom turističkih brodova, Vukovar je povezan s Budimpeštom i Bečom uzvodno i sve do Rumunjske nizvodno. Vukovarska luka važna je uvozna i izvozna postaja. Dunav je bio i ostao veza Vukovaraca s Europom i svijetom.


 • Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata


  Ova najveća masovna grobnica u Europi nakon II. svjetskog rata nalazi se na istočnom prilazu Vukovaru. Kažu da slika govori više od tisuću riječi, ali jedno je ovo mjesto vidjeti na slici ili televiziji, a nešto sasvim drugo biti ovdje fizički nazočan. Tada riječi ostaju u zraku i samo želite sliku koja se pruža pred vama upiti u sebe i nikad je ne zaboraviti, ponijeti sa sobom u svoj grad sliku 938 bijelih križeva od kojih svaki simbolizira jednu žrtvu, ekshumiranu ovdje.

  Ovdje su pokopane cijele generacije, mladost Vukovara i svih krajeva Hrvatske. Ovdje postajemo bespomoćni. Priča o tehničkim karakteristikama, veličini spomenika čini se besmislena i jedino što možemo je pokloniti im se i zahvaliti. Kažu da je ovo jedno od najljepših groblja. Oni takvo i zaslužuju. Bilo bi bolje da nikad nije ni moralo nastati.
 • GRADSKI MUZEJ VUKOVAR


  Zavičajni muzej, prikazivao je prošlost Vukovara od prapovijesti do danas, a među najznačajnije zbirke su se ubrajale iskopine s arheološkog lokaliteta Vučedol te kulturno-povijesna zbirka koja je dokumentima, namještajem i umjetničkim predmetima pružala vjeran prikaz života vukovarskog građanskog sloja i obitelji Eltz.


  Zbirka Bauer sadržavala je najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. st. i prve polovice 20. st. s posebnim naglaskom na razdoblje između dva svjetska rata. Među više od tisuću umjetnina Zbirka je sadržavala djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Ice Kršnjavog, Ivana Meštrovića, Frana Kršinića, Emanuela Vidovića i mnogih drugih.


  Spomen-muzej nobelovca Lavoslava Ružičke, smješten u njegovoj rodnoj kući, prikazivao je originalne dokumente i medalje vezane uz život i rad poznatog nobelovca, koji je ovu prestižnu nagradu dobio 1939.godine za kemiju.  Spomen-muzej II. kongresa KPJ bio je smješten u zgradi Radničkog doma, ranije Grand hotela ,gdje je isti bio održan 1920. Tu je bila izložena i prezentirana građa o razvoju radničkog pokreta i osnivanju Komunističke partije Jugoslavije.
 •  

  U skladu sa svojim položajem u gospodarskom i administrativnom pogledu Vukovar se razvio u prosvjetno, kulturno i zdravstveno središte. U Vukovaru se u 18. i 19. stoljeću živjelo na europski način.Vukovar je smješten u sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske i sjedište je Vukovarsko-srijemske županije. Nalazi se na granici povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema.

  Grad leži na važnim prometnim pravcima. Od pamtivijeka je dolinom Dunava kroz vukovarsko područje tekao promet od sjeverozapada prema jugoistoku. Uvođenjem parobroda od sredine 19. stoljeća, a danas dolaskom turističkih brodova, Vukovar je povezan s Budimpeštom i Bečom uzvodno i sve do Rumunjske nizvodno. Vukovarska luka važna je uvozna i izvozna postaja. Dunav je bio i ostao veza Vukovaraca s Europom i svijetom.
 • Dunav i Vuka


  Rijeke su oduvijek značile život i od davnina ljudi su naseljavali doline velikih rijeka. Vukovar ima tu privilegiju da ima svoje dvije rijeke: Dunav i Vuku. Iako je Dunav druga najveća europska rijeka i naša poveznica s Europom i svijetom, Vukovarci ništa manje ne vole ni Vuku. Riječ je o maloj, ćudljivoj rijeci gdje dolaze lokalni ribiči u ljetne dane, a zimi ju Vukovarci koriste kao klizalište.

  Još u 18. stoljeću Vukovar je bio značajna riječna luka, a posljednjih godina vraća mu se to značenje kroz dolazak velikih turističkih brodova. Već nekoliko godina Vukovarci mogu ljeti na kupanje na riječni otok, svoju Vukovarska adu, na Dunavu. Naše rijeke bogate su ribom i pravi su raj za ribolovce. Duga je i poznata ovdje i veslačka tradicija. Stoga dođite i uvjerite se u bogatstvo naših rijeka.
 • MEMORIJALNI VUKOVAR


  VUKOVARSKI NOKTURNO je priča o ljubavi i hrabrosti, o snazi i bolu, o ljudskom dostojanstvu i pobjedi života. Pod ovim nazivom objedinjena su sva memorijalna mjesta u Vukovaru


  - Mjesto sjećanja - Vukovarska bolnica 1991.g.
  - Spomen dom Ovčara
  - Masovna grobnica Ovčara
  - Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata
  - Centar Domovinskog rata
  - Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti
  - Križ na ušću Vuke u Dunav
SLUŽBENA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA VUKOVARADobro došli u Vukovar

Želimo vam dobrodošlicu na službene stranice Turističke zajednice grada Vukovara. Pozivamo Vas da razgledate sadržaje kojima ćemo Vas povesti u kratku šetnju našim gradom i pružiti potrebne informacije. Nadamo se da će vas zainteresirati i potaknuti na posjet Vukovaru kojeg s pravom možemo nazvati Trijumfalna vrata Hrvatske. Više...
Ponedjeljak, 17.02.2014
Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima - obavijest.
Petak, 07.02.2014
Obavještavamo vas da će se u subotu, 8. veljače, u Crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru održati treći i završni koncert Međunarodnog festivala tradicijske glazbe. Nastupa Klapa Oštro pod vodstvom maestra Krešimira Magdića uz pratnju lijeričara i diplara Ive Letunića. Repertoar je iznimne koncertne vrijednosti i originalna verzija najvećih klapskih hitova najveće živuće klapske legende. Glas i prostor crkve se prožimaju u jedinom pravom ambijentu. Klapa Oštro izvodi tradicionalne narodne pjesme konavoskog i dubrovačkog kraja, djela starijih i mlađih autora i sakralne skladbe. Po mišljenju struke, predstojeći koncert je spektakularan i poetičan. To su pobjedničke skladbe na festivalima, i najviše puta izvođene na festivalima. Glazbena su pratnja u najbolnijim trenutcima- na sprovodima velikana (dr.Tuđmana) i voljenih članova obitelji, a pune velike dvorane i stadione na koncertima. Broje se u najljepše i najtužnije. Klapu na lijerici prati Ivo Letunić, najbolji hrvatski lijeričar, široj javnosti poznat kao član etno grupe Kries. U Kriesu gostuju najveće Hrvatske etno glazbenice (Lidija Bajuk, Dunja Knebl..). Bogati opus klape Oštro uključuje brojne koncerte tradicijske i sakralne glazbe i snimljeni nosač zvuka «Konavle», za kojeg je recenziju napisao don dr. Demović, najveći hrvatski muzikolog i dugogodišnji glavni dirigent zbora Zagrebačke katedrale. Maestro Magdić je skladatelj, melograf, obrađivač, klapski voditelj, pjevač i svirač viole u Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Maestro gradi festivale i pobjeđuje na desetke puta, nastupa i pred papom Ivanom Pavlom II. Za svoj muzički rad maestro Magdić, ujedno i hrvatski branitelj, odlikovan je „Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića“. Skladbe ovog koncerta su vrlo popularne, možemo slobodno reći slavne. Sada ćemo imati priliku vidjeti kako ih je zamislio autor. Stara poslovica kaže da je original uvijek bolji od kopije. Crkva sv. Filipa i Jakova najstarija je barokna građevina u Vukovaru, izgrađena u prvoj polovici 18. stoljeća. Danas je obnovljena i zaštićen je spomenik kulture. Koncert će se održati u subotu, 8.veljače 2014 u 19.30 sati, u Crkvi sv. Filipa i Jakova, Vukovar, Samostanska 5. Koncert posvećujemo brzom oporavku mladog hrvatskog branitelja Darka Pajčića. Organizator: Udruga Fraktal www.udruga-fraktal.hr udruga.fraktal@gmail.com
Petak, 20.12.2013
Božić je vrijeme darivanja i zajedničkih trenutaka. Zahvaljujući Lions clubu iz Zagreba koji je donirao srdele (500kg), Turistička Zajednica grada Vukovara i Grad Vukovar u suradnji s hotelom Lav pozivaju Vas 24. prosinca 2013.g. (utorak) na zajedničko druženje kod Radničkog doma (Grand hotel), s početkom u 10,00 sati. Dođite i uživajte u blagdanskom ozračju uz pržene srdele i vino.